Anemoon favorieten

Anemoon > Anemoon favorieten

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”

-Pippi Langkous-

Johanna’s favoriet: Bevaldrankje!

Tijdens de baring is het goed om te blijven drinken. Je bent hard aan het werk dus kunt wel wat vocht en energie gebruiken. Met dit drankje vul je ook elektrolyten aan, die zijn van belang voor het in balans houden van je lichaam.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/129201-vocht-en-electrolytenbalans-tijdens-inspanning.html

 • Een heerlijk recept:
  3 kopjes kokoswater
  1 kopje water (of meer, afhankelijk van hoe sterk je de smaak wilt hebben)
  1/2 kopje vers geperst limoensap (citroen is ook heerlijk!)
  1/4 theelepel Keltisch zeezout of echt zout
  2 eetlepels rauwe honing of ahornsiroop (of meer naar smaak)
  een paar druppels Concentrace-mineralen druppels (optioneel)
  een paar druppels Rescue Remedy (optioneel)

Soumaya’s favoriet: Dadels!

Dadels zijn niet alleen ontzettend lekker zoet. Maar ze bevatten veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor de zwangerschap en de bevalling zelfs kunnen verkorten en versoepelen. Dit is dus een vrucht die niet mag ontbreken in jouw voedingspatroon als je zwanger wilt worden, als je zwanger bent of als je net bevallen bent! Maar wat zijn precies de positieve effecten van dadels op de bevalling? Kijk op:

https://www.zwangerenportaal.nl/bevalling/voorbereidingen/dadels-eten-voor-de-bevalling

 

zwanger son

Sietske’s favoriet: Wandelen!

Wandel in de zwangerschap; houd je lichaam lekker fit, maak je hoofd helemaal leeg, geniet van de natuur, als je beweegt komt alles in beweging, stop je met piekeren, O2 voor je baby, blijft je bekken soepel, je benen sterk, haal je een frisse neus, daalt je baby goed in.

Wandel tijdens de bevalling; het verlicht je weeën, het hoofdje van je baby drukt beter op de ontsluitingsrand van de baarmoedermond, meer ruimte in je bekken, even naar het toilet want een volle blaas kan in de weg zitten, het leidt je een beetje af, liever op je voeten dan op je rug, de zwaartekracht helpt je baby naar beneden.

Wandel na de geboorte; even je bubbel uit, een frisse neus halen, de kaartjes op de bus doen, joehoe! de eerste keer met je baby naar buiten, het laat de muren niet op je af komen, heerlijk die zuurstof, de extra kilootjes eraf, je gebroken-nacht-niet-heldere-hoofd wakker laten waaien, de eerste rit met de wandelwagen of nog fijner: met je baby in de draagzak, en dan maar kusjes op dat hoofdje blijven geven;-)

Bewezen: Vrouwen die tijdens hun zwangerschap blijven bewegen (zwemmen, wandelen, fietsen) bevallen sneller en herstellen gemakkelijker.

https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2012/12000/Exercise_in_Pregnancy___Effect_on_Fitness_and.2.aspx

Daniela’s favoriet: Heilwolle

De gekaarde wol wordt in duitstalige landen “Heilwolle” genoemd en in het Engels: “Healing Wool”. Die titels zijn het dubbel en dwars waard. Bij ons noemen we het helende wol of wonderwol. Je kunt zoveel met deze wol doen!

Warmtebrenger en beschermer

 • op ruwe huidplekken
 • op baby’s billenhuidje (reepje wol op/tussen billenstreek
 • op de geïrriteerde tepels van een zogende moeder
 • in het oor als tochtdrempeltje
 • in het oor bij oorpijn
 • op blaren
 • als polster voor oliekompressen
 • als knuffel / slaapkussentje: als vulling aangevuld met wat heerlijke geurkruiden (lavendel, kamille, tijm en salie)
verloskundige son
baby son en breugel

Baby’s favoriet: de Cordring!

Een cordring is het alternatief voor de navelklem. Het is een rubber ringetje wat om de navelstreng gaat om deze af te binden. Waar de navelklem van hard plastic en redelijk groot is, is de cordring zo klein dat hij niet in de weg zit en de baby niet irriteert. Zo fijn!

De meeste kraampakketten bevatten een harde plastic navelklem. Wij hebben ook deze cordringen. Mocht je deze graag willen gebruiken, laat het ons weten.

Anemoon’s favoriet: Badbevalling

Wij zijn fan van badbevallingen! Je kunt weeën in bad opvangen en/of de baby in bad geboren laten worden. De meeste vrouwen slaken een zucht van verlichting wanneer ze tijdens de baring in bad stappen.

Warm water werkt namelijk als een natuurlijke pijnbestrijding. In warm water maak je makkelijker endorfines aan. Dit zijn een soort natuurlijke pijnstillers. In het warme water kun je ook veel beter ontspannen (zie Anemoon’s favoriete tip). Hierdoor maak je veel minder stresshormonen aan, die namelijk de bevalling kunnen doen vertragen of zelfs stagneren. Dit zorgt ervoor dat je de weeën beter kunt verdragen. En dat je geen behoefte hebt aan pijnstillers. Andere voordelen van een badbevalling zijn:

 • het warme water zorgt voor een betere doorbloeding. Daardoor maak je meer oxytocine aan. Dit is een bevallingshormoon dat zorgt voor goede, krachtige weeën.
 • je bent gewichtsloos in het water. Daardoor kun je beter bewegen en een bevalhouding aannemen die je fijn vind. Automatisch neem je een houding aan die voor meer ruimte in de uw bekken zorgen. Zo kan de baby goed indalen.
 • in bad kun je makkelijk op uw knieën of hurken zitten, terwijl je leunt tegen de badrand. Daardoor helpt de zwaartekracht meer mee bij de bevalling. Dit is beter voor de ontsluiting.
 • de warmte zorgt voor een betere doorbloeding van het gebied tussen uw vagina en anus. Dit gebied rekt daardoor makkelijker mee. Daardoor is er eigenlijk geen knip nodig.
 • vrouwen die in bad bevallen scheuren ook minder vaak uit.
 • je bekkengebied is zachter en beter doorbloed. Daardoor kan bevallen in bad minder pijn doen voor vrouwen met bekkenpijn.

  Wist je dat
  wij zelf 3 bevalbaden te huur hebben. De kosten hiervan zijn € 150,- inclusief het hygiënepakket, die je samen met het bad via ons meekrijgt. Vraag ernaar tijdens het spreekuur en reserveer er één voor je bevalling.
  Wil je meer weten over onze baden kijk dan op: https://www.bevallingsbaden.nl/winkel/

badbevalling son en breugel
badbevalling son en breugel

Favoriete Boeken

The Positive Birth Book
Nuchter en met humor worden de keuzes beschreven die je als zwangere en partner hebt tijdens de geboorte van je kind.

Ina May’s Guide to Childbirth
Je moet even door de jaren 70 hippie foto’s heen, maar dit boek biedt een schat aan informatie van de Amerikaanse vroedvrouw Ina May Gaskin

Daar ben je
12 prenten met 12 gedichten voor de eerste 12 maanden. Dat eerste jaar staat in het teken van luiers, krampjes en knuffels. Van spelen in de box en heel veel slapen, of juist niet… Van het ene moment op het andere slaat verwondering om in wanhoop of in groot geluk. Wat verandert er veel in zo’n korte tijd – een jaar vol emoties, gevangen in een ontroerend poëzie-prentenboek.

Vrije Geboorte “er is maar een weg naar de geboorte en dat is jouw weg”
Er is maar één iemand die weet hoe ze wil bevallen en dat ben jij! Jij bent degene die het straks gaat doen. Naar binnen keren en de antwoorden en kracht in jezelf vinden is dus een essentiële voorbereiding op de bevalling. Maar hoe doe je dat, naar binnen keren? Hoe kun je de bron van wijsheid in jezelf aanboren? In het nieuwe boek Mijn reis naar binnen helpen we je op weg en we begeleiden je onderweg naar jouw Vrije Geboorte. Welkom op jouw reis naar binnen!
https://vrijegeboorte.nl/

Te Leen
Op de praktijk staan onder andere deze boeken in onze wachtkamer in de boekenkast met nog andere boeken over zwangerschap, bevalling, opvoeden en meer. Deze zijn te leen voor al onze cliënten.

natuurlijk bevallen son en breugel
verloskunde son en breugel
vrije geboorte son en breugel

Anemoon’s favoriete tip: Ontspan!

Bevallen hoef je niet te leren, dat doet je lichaam vanzelf, je kunt wel leren wat je kunt doen om het te laten gebeuren

Warmte creëert rust, omhult en ontspant. Zorg voor warme voeten en een warme onderrug van je nieren tot aan je billen. Als je een buikje begint te krijgen voel je al dat je shirtje omhoog kruip. Koop een mama shirt wat lekker lang is of zelf een wollen nierwarmer voor de wintermaanden. Een rubberen kruik voelt fijn aan je voeten of je onderrug. Dikke sokken of wollen pantoffels tijdens de bevalling zijn ook een goed idee. Stop ze ook in je back-up tas

Sfeerverlichting, kaarsen en kleine kerst led verlichting in je huis ophangen, Hierdoor creëer je een prettige, knusse sfeer. Je kunt beter ontspannen en hierdoor maak je betere weeën die je ook beter kunt dragen.

Muziek beïnvloedt onze herinneringen, emoties en hoe we omgaan met angst en pijn. Het is dus logisch dat muziek tijdens je bevalling een bron van troost en kracht kan zijn. maak je eigen beval- playlist of kies er 1 uit op spotify.

Massage creëer een liefdevolle en intieme sfeer zodat de geboortehormonen lekker kunnen stromen en jij soepeler bevalt, laat je partner je masseren waardoor jij lekker veel endorfine gaat aanmaken. Endorfine is je natuurlijke pijnstiller die veel sterker is dan morfine waarbij jij de geboorte over kunt laten aan je lichaam en de controle los kunt laten

Anemoon vindt dit prachtig!

De placenta wordt meestal gewoon weggegooid. Jammer van zo’n prachtig orgaan die toch 40wkn heel goed voor je baby heeft gezorgd. De placenta komt voort uit hetzelfde eitje en zaadje; dus eigenlijk een soort tweeling van je baby.

Hiernaast een aantal voorbeelden van placentapreparatie. En wil je meer weten klik dan eens op de onderstaande link.

https://www.linda.nl/nieuws/interview/placenta-kunst-levensboom-jan-ursula-moederkoek/

verloskundigen son
verloskundigen son
verloskundigen son