Badbevalling

Anemoon > De bevalling > Badbevalling

De badbevalling

Een waterbevalling wordt steeds populairder. De laatste jaren kiezen steeds meer vrouwen bewust voor het bevallen in bad. Ook in onze praktijk vinden er veel badbevallingen plaats. Warm water kan veel steun geven tijdens de bevalling, zowel tijdens de ontsluiting als tijdens de uitdrijving.

Er zijn verschillende voordelen aan het bevallen in bad:

  • Het warme water werkt ontspannend: door de warmte ontspant je lichaam, hieroor maakt je lichaam meer endorfines aan. Endorfines hebben een pijnstillende werking waardoor je minder behoefte kan hebben aan bijvoorbeeld een ruggenprik. Daarnaast kan de ontsluiting sneller verlopen door de ontspanning van je lichaam.
  • Je beweegt makkelijker: je voelt je gewichtloos in het water, daardoor kun je verschillende houdingen aannemen tijdens de baring. Dit heeft weer een positieve invloed op het bevalproces.
  • Het water zorgt voor een zachte overgang: zowel voor je kindje als voor je lichaam. Er is een kleinere kans op een knip en scheuren. Daarnaast ervaart het kindje een zachtere overgang vanuit de baarmoeder.
  • Je partner kan veel doen: het bad moet klaargezet worden (dit duurt gemiddeld een uurtje) en hij/zij kan jou ook ondersteunen terwijl je erin zit. Het is mogelijk om als partner bij de mama in bad te kruipen, dit is geen probleem. Je kunt er ook naast gaan zitten en ondersteuning bieden. Het is in bad vaak mogelijk om zelf je kindje aan te pakken.
  • Als je thuis in bad wilt bevallen raden wij je aan om een echt bevalbad te huren. Dit is fijn omdat er dan meer bewegingsvrijheid is voor de zwangere, het comfortabeler is dan een ligbad thuis en omdat we dan goed de ruimte hebben om zorg te kunnen bieden. We hebben verschillende bevalbaden in de praktijk die je kunt huren. Geef dit tijdig bij ons aan, rond 37 weken zullen we alles in orde maken zodat het bad bij je thuis komt te staan. Ook in het ziekenhuis zijn er mogelijkheden voor een badbevalling, we zullen dit op het spreekuur met je bespreken.

Op deze website vind je informatie over onze baden: https://www.bevallingsbaden.nl/bevallingsbaden/

badbevalling son en breugel