Begin van de bevalling

Anemoon > De bevalling > Begin van de bevalling

Wij zullen jullie bevalling begeleiden als deze begint tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Vóór of na deze tijd zullen we de zorg voor de bevalling moeten overdragen aan het ziekenhuis. Wanneer jullie dat graag zouden willen, kunnen we ter ondersteuning bij de bevalling zijn.

De bevalling

In 90% van gevallen begint een bevalling met het op gang komen van weeën. In de overige 10% begint deze met het breken van de vliezen. Soms heb je een tijdje van te voren al wat bloederig of helder slijmverlies. Dit hoeft niet te betekenen dat je ook snel gaat bevallen.

Gebroken vliezen
Let bij het breken van de vliezen altijd op de kleur. Helder vruchtwater is waterig van kleur. Soms met witte vlokjes erin, soms een beetje roze, omdat er wat bloed in is vermengd. Heeft het vruchtwater een groene, gele of bruine kleur, dan betekent dat dat je kindje in het vruchtwater gepoept heeft. Je moet ons dan altijd bellen. Wanneer je vliezen zijn gebroken, doe dan een verbandje in en bewaar deze. Wij kunnen dan beoordelen of het vochtverlies inderdaad vruchtwater is en wat de kleur is. Het breken van de vliezen zorgt er meestal voor dat ook de weeën op gang komen. Dit kan en mag 24 tot 48 uur duren. De eerste 24 uur blijf je onder onze zorg, mits er geen comlicaties ontstaan. Na deze 24 uur ga je op controle in het ziekenhuis, omdat er een risico op infectie bestaat. Is alles in orde dan kan het zo zijn dat je nog eens 24 uur mag wachten. Een natuurlijk proces is het beste. Soms snapt je lichaam niet helemaal goed wat de bedoeling is na het breken van de vliezen en moet deze een handje worden geholpen. Inleiden of doorleiden noemen we dat. Dat betekent dat er door middel van een infuus een medicijn wordt in gebracht dat de baarmoeder stimuleert om weeën te maken.

Weeën

Weeën zijn regelmatige samentrekkingen van je baarmoeder en zorgen ervoor dat je baarmoedermond open gaat. Zolang je twijfelt, zijn de echte weeën nog niet begonnen. Weeën zijn onmiskenbaar en intens, je kunt er niet omheen! De bevalling is begonnen wanneer je minstens een uur lang regelmatige weeën hebt binnen de 5 minuten, die zeker meer dan 45 seconden duren en krachtig zijn. Bij een tweede of volgende kindje verloopt de bevalling vaak sneller.

 

Heb je het gevoel dat ons eerder nodig hebt, bel ons dan vooral!

Plaats bevalling

Verloopt je zwangerschap normaal. Dan ben je in principe vrij om te kiezen waar je wilt bevallen. Dit is altijd onder onze begeleiding en kan thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) plaatsvinden. Wij werken samen met het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Wil je liever naar een ander ziekenhuis? Maak dit dan bespreekbaar tijdens het spreekuur. Het is belangrijk te kiezen voor de voor jullie meest veilige en betrouwbare plaats. Twijfels kun je natuurlijk altijd met ons bespreken; wij proberen zo’n eerlijk en reeël mogelijk antwoord te geven. Uiteindelijk zullen wij de definitieve beslissing nemen tijdens de bevalling. Verloopt deze nu heel erg vlot, dan kan het toch zo zijn dat we besluiten thuis te blijven, terwijl je eigenlijk in het ziekenhuis wilde bevallen. Andersom geldt hetzelfde; het kan zijn dat de bevalling niet helemaal verloopt zoals gehoopt, dan besluiten wij om naar het ziekenhuis te gaan. Welk ziekenhuis dat wordt is aan jullie. Ga eens een kijkje nemen in de verloskamers.