Verloskundige zorg

Anemoon > Verloskundige zorg

Zwangerschap

Persoonlijke zorg draagt bij aan een goed verloop van de zwangerschap en de bevalling. Je plant zoveel tijd in per consult als je denkt nodig te hebben. In dit consult vinden medische controles zoals het meten van de bloeddruk, voelen van de groei van de buik en luisteren naar het hartje plaats. Voor bloedafnames krijg je een verwijzing om bij een prikpost bij je in de buurt bloed te laten afnemen. Alle echo’s kunnen we op de praktijk gewoon tijdens het spreekuur doen. Omdat we ruim de tijd hebben per consult, kunnen we behalve de lichamelijke gezondheid van jou en je kind ook andere aspecten van de zwangerschap en het ouderschap bespreken. Voor specifieke onderwerpen zoals de intake, bevalling en het ouderschap, plannen we langere consulten. Op deze manier kunnen wij jullie informatie aanreiken. Zodat jullie zelf keuzes kunnen maken over de zorg in de zwangerschap, de bevalling en als ouders. We vinden het belangrijk om jullie te leren kennen en dat jullie ons leren kennen. Zo kunnen we de beste zorg leveren en ga je straks bevallen met een vertrouwd gezicht aan je zijde. Hoe vaak we elkaar zien, bespreken we in overleg, meestal is dit ongeveer 12 keer in de zwangerschap.

Soms is het wenselijk om bepaalde dingen rondom de zwangerschap of de bevalling met een gynaecoloog te bespreken. Dit is in veel gevallen mogelijk. We werken hiervoor samen met gynaecologen uit de regio Catharina Ziekenhuis/ Maxima Medische Centrum/ Sint Anna Ziekenhuis /Elkerliek Ziekenhuis/ Bernhoven/Jeroen Bosch ziekenhuis: zizobrabant.nl

Nieuw!!!
CenteringPregnancy/CenteringZwangerschap

Wat is Centering Zwangerschap?
Als je zwanger bent, verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. De zwangerschap is ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken, voor jezelf, voor de baby en het gezin. Je loopt daardoor met veel vragen en er is veel om over na te denken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en gezond is.
CenteringZwangerschap (CenteringPregnancy) is een programma dat de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

In het kort:

  • Verloskundige zorg in een groep met zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend
  • 17 uur méér zorg dan bij individuele verloskundige zorg
  • Meer onderwerpen bespreken en er dieper op ingaan
  • Ervaringen delen en van elkaar leren
  • Individueel contact met de verloskundige voor uitwendig onderzoek
  • 9 bijeenkomsten van 2 uur i.p.v. controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling

Actieve betrokkenheid bij de zorg
Je leert hoe je gezondere keuzes kunt maken voor jezelf, je zwangerschap en je baby. Je leert je bloeddruk meten en meet en weegt jezelf bij aanvang van de bijeenkomsten. Je houdt je eigen zwangerschapskaart bij en volgt hiermee je gezondheid.

Elkaar steunen en kennis uitwisselen.
In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen en elkaar kunt steunen.

Vaste dag en tijdstip
De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle. De groepszorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op een controle.

Beter contact met je verloskundige
Je hebt langer contact met de verloskundige dan tijdens de een-op-een controles. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou, maar ook belangrijk voor de verloskundige: zij hoort meer en kan beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

Betere uitkomsten van de zwangerschap
Uit onderzoek in Amerika blijkt dat CenteringZorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Ook blijkt dat de meeste vrouwen deze manier van zorg heel fijn vinden. Degene die CenteringZorg bedacht, ontving hiervoor al meerdere prijzen.

Wil je meer weten? Klik op de link.

Baring
Tijdens de bevalling bel je ons wanneer je ons nodig hebt. De dienstdoende verloskundige komt dan bij je langs. Ze blijft bij je vanaf het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Omdat we een kleine praktijk zijn, komt het bijna nooit voor dat er meerdere vrouwen tegelijk bevallen. Zo hebben we alle tijd en aandacht voor jou.

Er zijn veel manieren om te bevallen. Samen bekijken we met je wat het beste bij je past. We begeleiden graag badbevallingen. Een bevalbad is te huur via de praktijk. Voor meer informatie kun je ons mailen. We nemen een baarkruk mee als je dat wilt. Het belangrijkste is dat je bevalt op een manier die goed is voor jou. Het is jou/jullie feestje. Wij ondersteunen hierbij met onze kennis en ervaring. In de consulten tijdens de zwangerschap bespreken we de bevalling uitgebreid.

Kraamtijd
In het kraambed komen we, in overleg, een aantal keer langs. Rond 6-8 weken na de bevalling wordt de zorg meestal afgesloten met een laatste consult. Hierin blikken we terug op de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Ook is er aandacht voor het lichamelijk herstel en hoe jullie het ouderschap ervaren. We bespreken anticonceptie tijdens dit afsluitende gesprek. Hier besteden we aandacht aan de verschillende vormen van anticonceptie die er zijn en proberen we een passend advies te geven.

Anticonceptiezorg
Elke vrouw is anders. Dat begrijpen wij als geen ander. En er zijn zoveel verschillende type vrouwen, en zoveel verschillende anticonceptiemethoden. Van pil tot spiraaltje en van ring tot staafje… Wij helpen je ontdekken welk anticonceptiemiddel nú, het beste bij jou past. Anticonceptie groeit namelijk met je levensfase mee. Daarom kun je bij ons terecht voor je vragen over voorbehoedsmiddelen anticonceptie , op ieder moment van je leven.