Echo

Anemoon > Zwanger > Echo

Echoscopisch onderzoek
Tijdens jullie zwangerschap kunnen verschillende echoscopische onderzoeken worden gedaan. Hiertoe zijn jullie niet verplicht; het is een keuze!

Wat is een echo?
Een echo is een onderzoeksmethode waarbij gebruikt wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze zogenaamde “ultra-sounds” zijn voor het menselijk oor niet hoorbaar. Met behulp van deze geluidsgolven kunnen afbeeldingen worden gemaakt van jullie kindje. Het is niet pijnlijk voor jou of jullie kindje. Je krijgt wat gel op je buik en voelt de “transducer” (een soort camera) met lichte druk over je buik glijden. Deze transducer zendt geluid uit en vangt ze weer op. De teruggekaatste golven worden omgezet in beelden en zijn direct op het scherm te zien.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat echo-onderzoek niet schadelijk is voor de aanstaande moeder of het kindje.

Termijn echo
De termijnecho is bedoeld om de duur van de zwangerschap vast te stellen. Dit kan tot 18 weken, want daarna is de groei van de baby te onregelmatig om een juiste termijn vast te stellen. Meestal wordt deze echo gedaan tussen de 8 en 12 weken. Vanaf 6 weken zwangerschap zouden we een hartje moeten zien kloppen. Zo niet, kan het zijn dat je toch minder ver zwanger bent dan je had bedacht. De metingen zullen dit dan bevestigen. Verder beoordelen we de ligging van de baby en daarnaast kunnen we gelijk zien of het om een meerlingzwangerschap gaat. Deze echo vindt maken we zelf op de praktijk.

SEO
SEO staat voor “structureel echoscopisch onderzoek” en wordt gedaan rond de 20 weken. Vandaar dat deze echo ook wel de 20-weken echo wordt genoemd. Met deze echo wordt de groei en ontwikkeling van jullie kindje beoordeeld. Daarbij kunnen ernstige lichamelijke afwijkingen worden gezien. Afwijkingen kunnen zijn: open rug of open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, ontbreken of afwijkingen aan de nieren, ontbreken of afwijkingen aan de botten en afwijkingen van armen en/of benen. De echo kent ook z’n beperkingen en dus kunnen niet alle afwijkingen zullen worden gezien door middel van echoscopie. De 20-wekenecho wordt niet door onszelf gedaan. Deze echo valt onder gespecialiseerd echoscopisch onderzoek en wordt bij ons door gespecialiseerde echoscopisten uitgevoerd.

Groeiecho
Wanneer je 30 weken zwanger bent krijg je van ons een groeiecho aangeboden. Tijdens deze echo bekijken we de groei van de baby, beoordelen we de placenta en zien we of het vruchtwater zich normaal ontwikkeld. Deze echo maken we zelf op de praktijk.

Liggingsecho
Tegen het eind van je zwangerschap, rond de 35e week, zullen we de laatste echo uitvoeren. Deze echo dient om zeker te zijn of de baby in een hoofdligging of een stuitligging ligt. Dit is belangrijk om te weten voor de bevalling. Als de baby bij deze echo in stuitligging blijkt te liggen zullen we in overleg met jullie en het ziekenhuis bekijken wat jullie mogelijkheden zijn. Deze echo maken we zelf op de praktijk.

Indicatie echo
Soms is er een indicatie voor een extra onderzoek, bijvoorbeeld als we de ligging van de baby niet goed kunnen voelen of als we aanwijzingen vinden dat de baby veel groter of veel kleiner is dan gemiddeld. Bij een vroege zwangerschap met bloedverlies kunnen we bekijken of de zwangerschap nog intact is. Ook kan het soms nodig zijn dat we de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater bepalen op indicatie.