Eerste controle

Anemoon > Zwanger > Eerste controle

De eerste controle

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je een afspraak maken. Je hoeft niet eerst contact op te nemen met de huisarts; wij laten hem/haar na je intake weten dat je zwanger bent. De eerste controle vindt plaats als je ongeveer 8 weken zwanger bent. Het duurt ongeveer 45 minuten. Het is prettig wanneer jij en je partner of andere begeleider samen komen. Wij stellen vragen over je gezondheid, leefwijze, medische voorgeschiedenis, eventuele vorige zwangerschap(pen) en mogelijke erfelijke ziekten in de familie. Je bloeddruk wordt gemeten en de grootte van je baarmoeder wordt beoordeeld. Een bloedonderzoek wordt geregeld en we zullen ook gelijk een echoscopisch onderzoek doen, waarbij we kunnen zien hoelang je zwanger bent, of het hartje klopt en of het mogelijk een meerling is. Op deze manier proberen we risico’s uit te sluiten. Is er bij jou zwangerschap sprake van mogelijk risico, dan zullen we je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Belangrijk is natuurlijk de uitgerekende datum vaststellen. Dit doen we aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie, de datum van de positieve zwangerschapstest en de uitslag van de termijnecho.
Het is verstandig om vragen en/of opmerkingen van tevoren op te schrijven, zodat je deze niet vergeet.

Als je op het moment van de zwangerschap medicijnen gebruikt, neem deze dan mee of schrijf op om welk medicijn het gaat en welke dosering. Dit geldt ook voor medicatie dat zonder recept verkrijgbaar is.

Het zou fijn zijn als je naar de eerste controle een geldig legitimatiebewijs en verzekeringspasje meeneemt. Is dit niet je eerste zwangeschap, maar je bent nog niet bekend in onze praktijk, dan zou het prettig zijn als je informatie meeneemt van het verloop van de vorige zwangerschap(pen) en/of bevalling(en).

Mocht je vóór de eerste controle vragen hebben, bel ons dan gerust!