Miskraam

Anemoon > Zwanger > Miskraam

Miskraam

We spreken over een miskraam bij het verlies van een niet levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap. Op iedere tien zwangerschappen eindigt er één in een miskraam. Meestal is er een fout opgetreden bij de bevruchting van de eicel met de zaadcel en de natuur lost dit op door de zwangerschap af te stoten. Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld gemeenschap te hebben of veel te tillen.

In de meeste gevallen is een miskraam te herkennen aan vaginaal bloedverlies en hevige buikpijn met krampen. Het hebben van bloedverlies wil nog niet zeggen dat er sprake is van een miskraam. Soms heb je in het begin van de zwangerschap bloedverlies, zonder verdere gevolgen. Als er wordt gedacht aan een miskraam, zullen we je altijd aanbieden een echo te laten maken ter bevestiging.

Soms wordt er tijdens een echo gezien dat de zwangerschap niet meer intact is. We spreken dan van een missed abortion. Vaak zal niet lang daarna een bloeding optreden. Wij raden aan om eerst de natuur een kans te geven het zelf op te lossen en af te wachten op spontaan verloop. Wanneer je liever niet wil afwachten tot de miskraam spontaan afkomt, kunnen wij een afspraak met de gynaecoloog voor je plannen om de verschillende mogelijkheden door te spreken.

Het kan ook zo zijn dat er wat weefsel in je baarmoeder achterblijft, spreken we van een incomplete miskraam. Het bloedverlies en de buikpijn kunnen tijdelijk ophouden, maar komen daarna vaak ook weer terug. Wij raden daarom ook aan om bij verdenking van een miskraam of na vaginaal bloedverlies altijd een nacontrole-echo bij ons in te plannen om zeker te zijn dat de miskraam compleet is.

Bij een incomplete abortus of bij een missed abortion zou de miskraam kunnen worden opgewekt met medicatie (Misoprostol®). Of er kan een curettage worden gedaan. Misoprostol zijn vaginale tabletten die een miskraam op kunnen wekken op het moment dat het niet spontaan afkomt. Een curettage is het leegzuigen en schoonschrapen van de baarmoederwand en gebeurt altijd op de operatiekamer onder narcose.

Is er sprake van één of meerdere van onderstaande punten, neem dan altijd contact met ons op via het nummer 06 – 22 65 69 95:

  • Bij aanhouden van bloedverlies met veel stolsels.
  • Bij duizeligheid of flauwvallen.
  • Bij constante hevige pijn.
  • Bij koorts (boven de 38˚C).
  • Bij ongerustheid of vragen mag je natuurlijk altijd bellen.

Het lichamelijk herstel verloopt meestal vlot na een spontane miskraam of curettage. Het is normaal om nog 1 tot 2 weken wat bloedverlies en bruine afscheiding te verliezen. Nadat het bloedverlies gestopt is, is het lichaam voldoende hersteld. Een menstruatie kan weer op gang komen en je kunt opnieuw proberen zwanger te worden.

Nazorg

Het is belangrijk dat je de tijd neemt om je miskraam emotioneel een plek te geven. Verdriet, boosheid en jalouzie naar zwangere vrouwen is heel normaal. Mochten jij en /of je partner hulp nodig hebben bij het verwerken hiervan, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Iedere vrouw en partner verwerken dit op hun eigen manier. Ook de verwachtingen van onze nazorg is voor iedereen anders. Helaas kunnen wij deze niet uit de lucht grijpen. De een wil graag met rust gelaten worden en ervaart het als vervelend wanneer wij nog eens nabellen. De ander is van mening dat wij niet betrokken genoeg zijn.

Wij horen heel graag van jullie wat jullie behoeften zijn. Zo kunnen wij samen met jullie een zorgplan opstellen, waarbij jullie naar tevredenheid deze emotionele ervaring kunnen afsluiten. Tevens kunnen wij richting een eventuele volgende zwangerschap al wat afspraken maken. Bijvoorbeeld eerder en meerdere echo’s in het begin van de zwangerschap.