Zwangerschapsongemakken

Anemoon > Zwanger > Zwangerschapsongemakken

Er verandert veel in je lichaam tijdens je zwangerschap, vaak brengt dat ook ongemakken met zich mee. Iedere zwangerschap is anders, dus ook de klachten die daarbij horen. Voel je vrij je ongemakken/klachten met ons te bespreken. Hieronder beschrijven we een aantal van de meest voorkomende klachten. Staat die van jou er niet bij of heb je niet voldoende aan de informatie hieronder, vraag ons dan gerust om advies.

Moeheid
In de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je erg moe zijn. Je hebt veel meer behoefte aan slaap. Dit is normaal. Je hormonen zijn hiervan de schuldigen. Je lichaam maakt een hoop voorbereidingen om zo de zwangerschap te kunnen uitdragen. Soms is bloedarmoede de oorzaak. Daarom controleren we aan het begin van de zwangerschap altijd je ijzerwaarde in je bloed.

Misselijkheid
Tijdens de eerste drie maanden kun je last hebben van misselijkheid. Soms zul je ook over moeten geven. Niet eten maakt het alleen maar erger. Probeer eerst een licht ontbijtje te eten en verdeel dan over de hele dag kleine porties lichte maaltijden. Je merkt vanzelf welke voeding je het beste kunt verdragen. Lukt het je niet om te eten of houd je niets binnen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je een medicatie aanbevelen of doorverwijzen.

Brandend maagzuur
Soms kun je ook last krijgen van brandend maagzuur. Hormonen kunnen de oorzaak zijn, maar later in de zwangerschap is vooral de druk van de baarmoeder tegen de maag de boosdoener. Brandend maagzuur is erg vervelend. Koffie, sinasappelsap en vet kunnen de klachten verergeren. Melk en vanillevla zouden de klachten kunnen verlichten. Heb je er veel last van, laat het ons dan weten. Er zijn medicijnen verkrijgbaar die veilig te gebruiken zijn tijdens de zwangerschap.

Verstopping
Door de hormonen werken je darmen tijdens de zwangerschap een stuk trager. Hierdoor komt de ontlasting minder vaak en is deze harder. Zorg dat je vezelrijk voedsel eet, zoals fruit, rauwkost en volkoren producten. Daarbij moet je proberen 2-3 liter water per dag te drinken. Beweging helpt de werking van je darmen te stimuleren, ga elke dag een stukje wandelen.

Aambeien
Aambeien zijn uitstulpingen bij de anus. Eigenlijk zijn het spataderen van de endeldarm, die naar buiten uitpuilen. Ze komen wel vaker voor tijdens de zwangerschap, maar meestal na een bevalling. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen maakt de klachten erger. Daarom is het belangrijk om harde ontlasting proberen te voorkomen. Heb je erg last van aambeien, laat het ons weten. Wij kunnen je adviseren of medicatie aanraden.

Vaak plassen
Tijdens de zwangerschap is het normaal dat je vaker moet plassen. Door de groei van de baarmoeder komt er meer druk op je blaas te staan. Je hebt daardoor sneller het gevoel dat je moet plassen. Moet je nu wel heel erg vaak plassen, plas je maar hele kleine beetjes, heb je een zeurderige onderbuikpijn of een branderig gevoel bij het plassen, dan kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt. Neem contact met ons op en laat urine controleren bij de huisarts.

Vaginale afscheiding
Door de zwangerschapshormonen is de vagina beter doorbloedt. De vaginale afscheiding neemt toe. Dit is dus normaal. Maar als de afscheiding een abnormale kleur of geur heeft en je ook pijn, jeuk of een branderig gevoel hebt, kan het zijn dat je een infectie hebt. Neem contact met ons op, wij kunnen je doorverwijzen voor verder onderzoek en eventueel medicatie.

Bloedverlies in zwangerschap
Eén op de vijf vrouwen verliest bloed in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een wondje op de baarmoedermond. Dit kan vervelend zijn, maar is niet gevaarlijk voor de zwangerschap. Bij eenderde gaat het om de voorgaande oorzaken en verloopt de zwangerschap verder normaal. Bij de andere derde is er geen oorzaak te vinden en verloopt ook hier de zwangerschap goed. Bij de laatste eenderde eindigt de zwangerschap helaas in een miskraam. Bel ons gerust als je bloedverlies hebt, wij je kunnen afhankelijk van het bloedverlies geruststellen of onderzoek doen, bijvoorbeeld door middel van een echo.

Harde buiken
Tijdens de zwangerschap kun je de spieren van je baarmoeder voelen samentrekken. Dit noemen we harde buiken. Een harde buik ontstaat vaak bij inspanning en verdwijnt weer als je je ontspant. Af en toe een harde buik kan geen kwaad. Heb je vaak harde buiken, dan doe waarschijnlijk te veel. Je moet rustiger aan gaan doen. Harde buiken duren maar kort, komen in één keer opzetten en verdwijnen weer net zo makkelijk. Ze zijn niet regelmatig. Twijfel je of je harde buiken hebt of weeën, neem dan contact met ons op.

Rug of bekkenpijn
Door de zwangerschapshormonen worden je bekkengewrichten meer beweeglijk. Daarnaast zorgt verandering van houding en gewicht voor meer belasting van je onderrug en bekken. Hierdoor kan je bekken- en rugklachten krijgen. Bewegen is goed, maar let vooral op je houding. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Vocht vasthouden
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Soms krijg je hierdoor dikke voeten en enkels, soms ook dikke vingers en passen je ringen niet meer. Bij warmte en weinig beweging kan dit erger worden. Zorg dat je voldoende beweegt en leg bij rust je benen wat hoger. Een massage kan ook helpen. Voldoende drinken..

Spataderen
Als je er aanleg voor hebt kun je last krijgen van spataderen. Deze kunnen pijnlijk zijn. Probeer lang staan en/of zitten te voorkomen. Gebruik bij het zitten een krukje om je benen omhoog te leggen. Steunkousen helpen tegen het verergeren van de klachten.

Stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen ontstaan door de verschuiving van de hormoonbalans in je lichaam. Misschien maak je je zorgen over de zwangerschap, moederschap, relatie of werk. Wellicht over de gezondheid van jullie kindje of over de bevalling. Voel je dan vrij om dit met ons te bespreken. Wij willen je graag hierbij ondersteunen.